Skip to the content

Duikers- en zwemmersoor (Otitis Externa)

Duikersoor en zwemmersoor zijn in de volksmond verschillende namen voor hetzelfde. Het is een afwijking met hardnekkige irritatie en ontsteking van de huid in de uitwendige gehoorgang. Mensen die met regelmaat in het water van hun sport en passie genieten zijn hiervoor kwetsbaar evenzoveel kinderen reageren sterk op (zwem)badwater.

Daarnaast zijn er legio die zichzelf een buitenoor ontsteking geven door frequent gebruik van wattenstaafjes. Men duwt het oorsmeer terug en bij het oogsten wordt de huid vaak beschadigd. Na die momenten is de huid van de gehoorgang extra kwetsbaar en kunnen lichaamsvreemde invloeden inwerken.

Voor meer informatie over Otitis Externa klik hier, raadpleeg uw arts of specialist tijdig want ooronstekingen kunnen uiterst hardnekkig, vervelend en overdraagbaar zijn.

Fervente duikers kunnen ongemerkt behoorlijk gevulde gehoorhangen oplopen door al het residu /bezinksel dat na elke duik achterblijft, dit kan makkelijk leiden tot ontstekingen wanneer door het vele klaren in zwembadwater het oorsmeer (cerumen) is opgelost en weggespoeld. Het regelmatig gebruiken van zuurdruppels als preventie zorgt er veelal voor dat er resistentie ontstaat. Zuurdruppels zijn eerder medicijn van een preventie-middel. Naast een paar veilige duikdopjes als onze Vented is een natuurlijke olie oorspray als SWIM een rijke aanvulling op de basis-uitrusting.

Zodra in de gehoorgangen de huidplooien blootliggen, doordat de huid is beschadigd (door wattenstaafjes of opgelost door het zwembadwater of uitgedroogd door zout, is dit een ideale omgeving voor bacterien, schimmels en virussen om vat te krijgen op het oor. Zij werken in op de verlaagde weerstand van de huid in de gehoorgang en trommelvlies. 

In de gehoorgang ontwikkelt zich eczeem (het loslaten van huidschilfers). De huid scheurt, voelt warm, jeukt soms of kenmerkt zich als lokaal vurig gevoel, kleine kinderen gaan zich dan veelal daar krabbelen en kan evenzo leiden tot koorts. In de gehoorgang vormt zich dan veelal een haard aan bacteriën en schimmels. Versmalde NON-Vented Proplugs helpen met een sluitende pasvorm tijdens douchen. Zwemmen met een zwemmersoor wordt afgeraden. Indien er wordt gezwommen zorgt het oordopje ervoor dat de infectie niet overdrijft naar een gezond oor. Na gebruik van de oordoppen voor medisch gebruik altijd schoonmaken met een alcohol-doekje.

Voor bescherming van de gehoorgang tegen nadelige invloeden voldoen de NONvented oordopjes het beste.

> Audine

Audine Healthcare Int.
Nobelstraat 16 BU6
2693 BC 's-Gravenzande
the Netherlands

Email: hello@audine.eu
Tel:  +31 (0)10 2251588
Fax: +31 (0)84 7171918

VAT/BTW: NL133343741B01
IBAN: NL43RABO0396322948

Via Google® Translate
in Deutsch 
en Français 
in English 

 

Mijn eerdere scepsis is opgelost. Bijna dagelijks de SWIM gebruikt tijdens mijn duikvakantie op Bonaire. Top!

Geen vastzittend water, geen zout irritatie en nog genoeg voor thuis. Bedankt voor de aanrader.

G. Meyer, sportduiker

Betere zorg van hoortoestellen

Naast goed drogen en UV-C is het verwijderen van oorsmeer en huidschilfers net zo belangrijk. Dit verwijderen is aanbevolen met vochtige schoonmaak doekjes zonder zeep-bestandelen om het kweken van problemen tegen te gaan.