Skip to the content

Trommelvliesbuisjes (tympanostomie)

Een trommelvliesbuisje heeft als doel een open verbinding te bewerkstelligen tussen middenoor en uitwendige gehoorgang, opdat via het buisje lucht in het middenoor komt en eventueel aangemaakt onstekingsvocht kan worden afgevoerd.

Waarom zijn er Trommelvliesbuisjes? Indien de Eustachiusbuis niet goed werkt, ontstaat onderdruk in het middenoor en kunnen diverse aanleidingen ontstaan die leiden tot irritatie en/of ontsteking in het middenoor/, hierdoor kan het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Dit wordt Otitis Media genoemd.

Raadpleeg uw behandelend KNO-arts en informeer uzelf naar de verzorging de eerste weken na plaatsen en beperkingen die het hebben van trommelvliesbuisjes (tijdelijk) met zich meebrengen.

Wanneer het lichaam reageert om zelf het trommelvlies te openen en het ontstekingsvloeistof via de gehoorgang naar buiten kan stromen, spreekt men van een Otitis Media met Effusie (OME), maar ook wel "loopoor" "lijmoor" of "glue ear" vanwege de stroperige samenstelling van het vocht.

Bij een Otitis Media of reguliere middenoorontsteking kunnen klachten ontstaan van een vol drukkend gevoel in het oor en soms van pijn. Hevige pijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking van dit vocht (middenoorontsteking). Indien gehoorverlies optreedt is dit veelal tijdelijk omdat de geluidstrillingen door de aanwezige vloeistof worden gedempt. Alleen de Proplugs® NONvented zullen in het geval van een OME goed dienst doen, in plaats van vette watten. 

Als medische oorbescherming adviseren wij naast vette watten de Doc's Proplugs® NONvented oordopjes om de eerste weken na plaatsing bewust te dragen tijdens het slapen (als er het middenoor leegloopt), wassen, badderen en douchen of buiten op straat in weer en wind. Nauwelijks zichtbaar houdt het ook de kou en de wind buiten.

Voor preventief gebruik van gezonde werkende oren bevelen wij Doc's Proplugs® VENTED aan. Ook voor de jonge waterman en watervrouw in spe verkrijgbaar in baby-, kinder- en volwassen maten.

Het is niet raadzaam om met trommelvliesbuisjes te willen gaan duiken, snorkelen naar diepten zoals als met scuba duiken. Hoe verleidelijk soms ook verkies geduld zodat het oor eerst weer stabiel en gezond kan worden. 

In theorie kunnen dichte oordoppen en trommelvliesbuisjes samengaan, tot een veilige diepte van maximaal 50 centimeter. Toch kan dit al uiterst pijnlijk zijn wanneer het buisje "vol" zit met afvoer uit het middenoor. Geen paniek, gewoon naar de oppervlakte terugkeren, is dan het beste.

Mensen zonder trommelvliesbuisje en gezonde oren lopen serieus gevaar het trommelvlies te scheuren bij het dragen van dichte /afgesloten oordoppen onder water. Onderwater zwemmen met dichte zwemdopjes op maat wordt dan een uiterst knappe en vaak pijnlijke bedoeling. 

In geval er geen sprake is van een voorspoedig herstel, dan wensen wij u dat toe en beantwoorden wij graag eventuele vragen.

> Audine

Audine Healthcare Int.
Nobelstraat 16 BU6
2693 BC 's-Gravenzande
the Netherlands

Email: hello@audine.eu
Tel:  +31 (0)10 2251588
Fax: +31 (0)84 7171918

VAT/BTW: NL133343741B01
IBAN: NL43RABO0396322948

Via Google® Translate
in Deutsch 
en Français 
in English 

 

Betere zorg van hoortoestellen

Naast goed drogen en UV-C is het verwijderen van oorsmeer en huidschilfers net zo belangrijk. Dit verwijderen is aanbevolen met vochtige schoonmaak doekjes zonder zeep-bestandelen om het kweken van problemen tegen te gaan.